Agroturismul – armonia între cadrul natural și gospodăria agricolă
Tendința oamenilor de a deveni mai grijulii față de mediul înconjurător și față de valorile culturale, stimulează crearea unui echilibru între turism, natură și cultură, între dezvoltare și conservare a spațiului în care se desfășoară activitățile turistice. Din acest motiv, în prezent, agroturismul, ecoturismul sau turismul rural, devin din ce în ce mai populare, oamenii find atrași de posibilitatea de a-și petrece timpul liber într-un cadru natural sau în mediul rural.
În acest context ar fi important să înțelegem diferența între noțiunile de agroturism, turism rural și ecoturism.
Agroturismul este o formă de turism ce a apărut ca o soluție de creştere a veniturilor gospodăriilor rurale prin valorificarea potenţialului lor economic. Acest potenţial se refera atât la cazarea în gospodăria ţărănească, cât și la bunurile sau serviciile oferite de aceasta persoanelor care vin în mediul rural pentru a se odihni și a se relaxa.
În funcţie de mediul natural, cultural și folcloric al regiunii, serviciile agroturistice oferite de gospodăriile ţărăneşti pot fi: servirea mesei, servicii de însoțire și călăuza turistică pe anumite trasee, iniţiere în meşteşuguri tradiţionale, prezența la o serie de obiceiuri tradiţionale din gospodărie, localitate sau zona (şezători, hore săteşti, colinde, hramuri bisericeşti, târguri tradiţionale, spectacole folclorice, etc).
Activitatea de agroturism, are la bază trei elemente interdependente:
- atracţia faţă de frumuseţile naturale, de etnografie, de evenimentele specifice vieţii la ţară;
- cazarea şi masa, care, chiar dacă nu se ridică la standardele hoteliere trebuie să fie de calitate şi bazate cu ospitalitate;
- transportul, căile de acces spre mediul rural sunt vitale pentru asigurarea unui flux continuu de turişti.
Turismul rural, pe de altă parte are o sfera mai larga decât agroturismul și dispune de o structura funcţionala de servicii și cazare. E vorba de structuri special amenajate, în jurul cărora se desfăşoară activităţi de turism specializate. Veniturile obţinute au un caracter permanent, iar serviciile sunt asigurate de un personal angajat și specializat. Dintre structurile turismului rural fac parte: pensiuni turistice, moteluri, camping-uri, tabere şcolare, sate de vacanță, tabere de creaţie artistica, etc.
Ecoturismul este o forma specifica practicată pe spații virgine și culturale tradiționale, care tind să devină areale de protecție a naturii și valorilor umane perene, care să contribuie substanțial la evoluția comunităților locale. Zonele unde se practica ecoturismul trebuie să fie considerate de interes continental sau mondial, să facă parte din patrimoniul turistic al planetei și aici sa fie respectate cu o rigoare deosebită teritoriile cu stiluri de viață tradiționale ale populațiilor locale.
Turismul rural și agroturismul se identifică până la un anumit nivel, au un numitor comun, care scoate în evidență elementele de identitate, de incluziune, dar și elementele care duc la diferențiere. Oferta de turism rural definește toate ofertele turistice din mediul rural care nu sunt legate de gospodăria țărăneasca: vacanțe în gospodării, sejururi în case de vacanță sau în case particulare. Agroturismul, ca formă aparte a turismului rural, trebuie să fie practicat de fermieri și gospodari ca o activitate secundara, agricultura rămânând principala ocupație și sursă de venit. Este o îmbinare a activităților agricole cu serviciile turistice din interiorul gospodăriei, fiind considerat o soluție complementară, de sprijinire directă a dezvoltării agriculturii, cu efecte pozitive atât de natură economica, cât și socială.
Pensiunile agroturistice – echilibrul între turism, natură și cultură
În legislația Moldovei pensiunea agroturistică este definită ca o structură de primire turistică, situată într-o localitate rurală, destinată cazării turiştilor, cu o capacitate între 3 şi 20 de camere, funcţionând în locuinţe private sau în clădiri independente, care asigură o parte din alimentaţia turiştilor cu produse din gospodăria proprie.
Pensiunea agroturistică poate fi plasată în locuințele cetățenilor sau în clădiri independente și asigură în spații special amenajate, atât cazarea turiștilor, cât și condiții de pregătire și servire a mesei, precum și posibilitatea participării la activitățile gospodărești, meșteșugărești, culturale sau de relaxare. Masa este bazată pe bucătăria tradițională a locului, iar alimentele sunt produse naturale, preponderent din gospodăria proprie sau de la producători autorizaţi din regiune.
O atracție pentru mulți turiști o reprezintă ferma agroturistică. Aceasta este o structură de primire pentru găzduire și servire a mesei ce funcţionează în cadrul unei gospodarii ţărăneşti și care asigura alimentaţia turiştilor cu produse proaspete din surse proprii și locale.În general, ferma rămâne un simbol foarte elocvent pentru locuitorii din mediul urban: prin casa fermierului, a ţăranului, a celui care cunoaşte secretele naturii, cunoaşte locurile cele mai bune de pescuit din zonă, de cules ciuperci, etc. Este locul în care se cresc animale domestice, cu care orăşeanul a pierdut contactul, este locul în care se pot mânca fructe și legume proaspete.
Important este și faptul că preţurile în agropensiuni sunt în general mai mici faţă de cele practicate în hotelurile de confort comparabil. În Moldova, categoriile de clasificare a pensiunilor agroturistice sunt: 3, 2, și 1 stele.
Serviciile acordate de o pensiune agroturistică
O pensiune trebuie să se distingă în multitudinea de alte pensiuni și spații de cazare pentru ca potențialul client să poată descoperii acele elemente care fac pensiunea unică (priveliște, posibilitatea de admira peisajele din camera sau din locul în care se ia masa, ventilatoare, temperaturi suportabile în timpul verii, vizite prin zonă, loc de joaca pentru copii, locuri cu semnificație istorică în apropiere, trasee turistice, plimbări în natura, etc).
Servicii suplimentare ce pot fi oferite:
- servicii de poștă, telecomunicații, internet;
- servicii de închirieri (aparate radio, frigidere, televizoare, paturi suplimentare etc.).
- servicii de sport (închirierea de biciclete, canoe și bărci, organizarea de excursii călare, amenajarea unor zone pentru practicarea sporturilor în aer liber: gimnastica, badminton, volei, fotbal, minigolf, etc.);
- drumeții și activități în aer liber
- diverse alte servicii (piscină, saună, sală de fitness, masaj etc.)
Gazda agropensiunii
Gazdele se ocupă direct de primirea turiştilor şi de programul acestora pe tot parcursul sejurului. Pentru a atrage turiștii este recomandat ca proprietarul agropensiunii să aibă „o poveste despre spațiul de cazare” care să includă anumite elemente și beneficii specifice care vor convinge potențialul client să o aleagă. Gazda trebuie sa fie capabilă să vorbească despre viața satului și a regiunii.
Personalul agropensiunii
De cele mai multe ori serviciile de cazare și masă sunt oferite de membrii familiei. În cazul în care pensiunea nu are mai mult de 3-4 camere, iar serviciile de servire a mesei se oferă doar turiștilor cazați, 2 membrii ai familiei sunt suficienți pentru a deservi în bune condiții pensiunea agroturistica.
In cazul unei pensiuni agroturistice de 8 camere, care deține și o unitate de alimentație publica, este necesară angajarea suplimentară a unor persoane, în regim part-time (cameristă, chelner).
Agroturismul în Molodva
Conform datelor Agenţiei Turismului din Republica Moldova, în ţara noastră sunt peste 15 mii atracţii turistice antropice, peste 300 arii naturale importante și aproximativ 22 de agropensiuni. Până în prezent, doar şase pensiuni din ţara noastră au fost incluse în circuitul turistic internațional: Eco Resort „Butuceni”, pensiunea „Casa din Luncă”, pensiunea „Hanul lui Hanganu”, pesniunea „Casa Verde”, pesniunea „Vila Roz” și pensiunea „Fata Morgana”, însă numărul destinațiilor de turism rural și agroturism este în creștere.
În prezent cei care vor să iniţieze o afacere în agroturism pot beneficia de subvenţii din partea statului.