/ Moldova Incognita view 5836

Încă din cele mai vechi timpuri cultivarea viţei-de-vie era o îndeletnicire de bază a mai multor popoare. Evoluţia acestei activităţi nu s-a oprit însă doar la prelucrarea strugurilor în scopuri alimentare, dar a dus la dezvoltarea unei adevărate culturi în acest domeniu. În prezent ţările care şi-au păstrat tradiţiile reuşesc sa atragă un număr mare de turişti care doresc să deguste din vinurile delicioase şi de a cunoaște locurile unde acestea sunt produse. Tendinţa turistului modern este de a evada din oraşele industrializate, aglomerate și poluate în spaţii mai retrase, liniştite, sălbatice. Anume acest lucru îl propun statele în care s-a dezvoltat turismul vitivinicol.

Turismul vitivinicol reprezintă o formă de turism orientată spre vizitarea producătorilor de vin şi a regiunilor vinicole cu scopul de a îmbina plăcerea degustării produselor respective cu cunoaşterea stilului de viaţă local, a mediului rural şi a activităţilor culturale. Mediul turistic reprezentat de agenţii economici specializaţi în producerea vinului, care dispun de săli de degustare şi posibilitate de organizare a excursiilor, pot condiţiona un impuls sporit la dezvoltarea turismului receptor.

În prezent marile ţări ce produc vin realizează faptul că pe lângă obţinerea unui profit din activitatea de bază pot să atragă şi resurse financiare importante din amenajarea unor săli de degustare, din deschiderea unor crame, din construcţia unor structuri de cazare în apropierea fabricilor de vinuri, din organizarea şi promovarea unor excursii și programe speciale.

În esență, turismul vitivinicol nu se referă doar la vin, ci și la arta creării lui, la vița-de-vie, la strugure, la metodele utilizate în procesul de producere. Fiecare viță-de-vie, fiecare cramă și fiecare sticlă de vin are propria ei poveste. O poveste pe care o putem descoperi vizitând, degustând și simțind. Aici turistul descoperă drumul vinului de la vița de vie până în sticlă.

Turismul vitivinicol în Moldova

În ultimii ani turismul vitivinicol cunoaște o dezvoltare semnificativă în Republica Moldova, fiind ajutat de investițiile realizate de vinării și de cererea din partea clienților pentru acest tip de călătorii personalizate și orientate către experiențe.

Tradiţia multiseculară de producere a vinului şi-a găsit reflectare în istoria şi cultura meleagului nostru, care dispune de numeroase obiective de larg interes, inclusiv legate de sectorul vinicol, care reprezintă mândria noastră naţională, fiind valorificat ca un adevărat brand de Moldova. Ţara noastră îşi afirmă tot mai sigur dreptul de a fi parte component a Drumului european al vinului. Itinerarele vinicole, care pornesc din capitală, cuprind practic întreg teritoriul republicii şi toate întreprinderile vitivinicole din ţară.

Republica Moldova dispune de 112 mii ha de viță de vie, plantate cu peste 50 de tipuri de soiuri tehnice. Arealul viticol este repartizat în 3 regiuni vitivinicole istorice: Valul lui Traian (sud-vest), Ștefan Vodă (sud-est) și Codru (centru), destinate producerii vinurilor cu indicație geografică protejată. Viticultura Republicii Moldova corespunde tendințelor mondiale, cuprinzând soiuri de origine vest-europeană, caucaziană, dar și autohtonă. 70 % din arealul viticol este plantat cu soiuri albe și 30% - cu soiuri roșii. Autenticitatea și unicitatea vinului moldovenesc este asigurat prin soiurile autohtone, care reprezintă 10% din suprafețele plantate. Acestea sunt: Feteasca Albă, Feteasca Regala, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Plăvai, Viorica etc.

Sectorul vitivinicol formează 3,2% din produsul intern brut, 7,5% din totalul exporturilor din Republica Moldova, angajează peste 250 mii de cetățeni la cele 140 întreprinderi vitivinicole. Moldova are cea mai mare densitate a viilor din lume, 3,8% din suprafața țării și 7% din terenurile arabile

Pe parcursul ultimilor ani, Republica Moldova a înregistrat o creștere considerabilă la capitolul turismului receptor. Numai în 2017, numărul turiștilor străini a fost cu 50% mai mare comparativ cu 2015. Acest fapt a contribuit la creșterea cu 20% a numărului de cazări. Totodată, pensiunile rurale au înregistrat de trei ori mai mulți vizitatori față de acum doi ani, iar numărul vinăriilor care oferă servicii turistice s-a dublat.

În anul 2018 Republica Moldova a fost selectată să găzduiască cea de-a III-a Conferință Mondială a Turismului Vitivinicol în baza unui concurs de oferte. Țara noatră a devansat țări precum Spania și Africa de Sud, țări cu destinații vitivinicole poate mult mai dezvoltate.