/ Turism #madeinmd view 3367

Printr-o combinaţie reuşită dintre patrimoniul naţional şi tradiţii populare, pe 21 martie, în satul Trebujeni, din raionul Orhei a fost inaugurată terasa „Vila Roz”, pensiune ce se înscrie perfect în oferta turistică de nișă specifică ţării noastre: turism vinicol, gastronomie tradiţională şi aventură rurală. Pensiunea și-a redeschis porțile după ce a fost renovată cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și a Guvernului Suediei prin Proiectul de Competitivitate din Moldova.

La eveniment au participat mai mulți oficiali de rang înalt printre care Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc, Asistentul Interimar al Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia, Margot Ellis, Reprezentanta USAID Moldova, Karen R. Hilliard şi alte autorități publice raionale şi locale.

După ce au fost întâmpinați cu pâine, sare și cu un pahar din Vinul Moldovei, gazdele însoțite de o ceată de copii îmbrăcați în haine naționale le-au oferit oaspeților și câte un Mărțișor, simbol tradițional al primăverii. Şi pentru că gazda „Vilei Roz” se mândrește, că oferă turiştilor tradiţii locale bine conservate, vizitatorii au fost invitaţi să testeze serviciile oferite de pensiune la un atelier de gătit prăjituri de casă cu dulceață de trandafiri, flori crescute în grădina vilei. Ulterior, oaspeții au fot îndemnaţi să guste din dulciurile preparate.

Datorită suportului oferit de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională şi Guvernul Suediei, pensiunile rurale din Moldova se reinventează ca şi destinaţii turistice. Proprietarii a şase vile din regiunea Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, printre care se află și „Vila Roz”, demonstrează că orice aşezare poate deveni atractivă vizitatorilor, dacă e înconjurată de o arie naturală protejată şi sunt depuse eforturi pentru a crea şi oferi servicii de calitate. Astfel, pensiunile au benenficat de programul de asistență al Proiectului de Competitivitate din Moldova care le-a oferit: suport financiar pentru efectuarea lucrărilor de renovare şi design, consultanţă în crearea şi organizarea facilităţilor pensiunii, precum şi asistenţă în promovarea serviciilor turistice.

Realizările se înscriu în activitățile Memorandumului de Înțelegere privind asistența oferită în vederea susținerii dezvoltării și promovării Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” ca şi destinație turistică în perioada 2016-2017, document semnat de USAID Moldova, Ministerul Culturii și Agenția Turismului. Memorandumul prevede un set de acțiuni menite să contribuie la dezvoltarea regiunii ca obiectiv turistic sustenabil, inclusiv oferirea de asistență tehnică și financiară pensiunilor rurale și centrelor meșteșugărești din zonă.

Beneficiind de asistenţă şi suport, „Vila Roz” dispune astăzi de două case renovate şi oferă vizitatorilor toate facilităţile necesare.

Pentru a deveni mai atractivă turiştilor, pensiunea va continua să beneficieze de asistență internaţională, la fel ca şi celelalte 5 pensiuni beneficiare ale proiectului. În următorii ani, Proiectul îşi va redirecţiona suportul în vederea diversificării și ameliorării produsului turistic, sporirea parteneriatelor cu agențiile și tur-operatorii, precum și în promovarea acestor unități de cazare rurale. Toate aceste acțiuni vor fi realizate în parteneriat cu asociațiile sectoriale de turism care au drept scop dezvoltarea turisului receptor în Republica Moldova.