/ Reportaje view 633

Ziua Națională a Vinului a atins majoratul. În acest an, în premieră, sărbătoarea s-a extins până în scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” și strada pietonală „E. Doga” din Chișinău, transformându-se într-un adevărat Orășel al Vinului. La ediția din acest an au fost prezenți un număr record de vinificatori – 68 la număr.

Profesioniștii din domeniu au fost răsplătiți cu medalii pentru munca depusă

Performanțele în sector au fost răsplătite cu premii înmânate de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu și Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Premiul Mare în domeniul vitivinicol pentru 2019 a fost oferit vinăriei „Bostavan” pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor şi calității excelente a vinurilor autohtone, precum și promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională.

Medalia ce poartă numele savantului moldovean cu renume mondial Petru Ungureanu, autor al multiplelor invenții legate de tehnologia de producere a vinului, alături de titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” a fost oferită lui Victor Chira, oenolog principal în cadrul vinăriei „Suvorov-Vin”. Iar șeful Departamentului Viticultură din cadrul companiei „Migdal-P”, Victor Efros, care activează de 40 de ani în domeniul vitivinicol, s-a învrednicit de titlul „Viticultorul anului” și medalia „Nicolae Guzun”.

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie", i-a revenit companiei vitivinicole „Vinuri de Comrat” pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării și promovării oeno-turismului. Aceeași distincție i-a fost acordată și profesorului universitar Grigore Musteață pentru merite deosebite în pregătirea și educarea cadrelor în industria vitivinicolă.

Și cele mai calitative vinuri cu Indicație Geografică Protejată au fost premiate în funcție de regiune: „Doina Vin” pentru Regiunea IGP „Codru”; „Kazayak-Vin” pentru regiunea IGP „Valul lui Traian”, iar „Vinăria Purcari” pentru regiunea IGP „Ștefan Vodă”.

Degustări, dansuri și distracții

Oaspeții evenimentului au avut ocazia să utilizeze Carnetul Degustatorului la intrarea în Orășelul Vinului și să savureze un program intens, bucurându-se de recitalurile mai multor interpreți și formații, dar și de muzica mixată de mai mulți DJ, care au evoluat în PMAN.

Doritorii au putut descoperi mai multe despre lumea vinificației la Școala Vinului, unde sub îndrumarea somelierilor, au gost inițiaiți în asocierea corectă a vinurilor cu bucatele, au aflat prin ce sunt remarcabile vinurile din soiuri indigene, dar și cele de selecție nouă.

Au fost organizate masterclass-uri care au vizat vinurile cu IGP, dar și masterclass-uri de dans popular în „Curtea Țărănească” din scuarul Catedralei sau de olărit, împletit din lozie, țesut covoare. Pe strada pietonală „Eugen Doga” a fost amplasată o zonă întreagă dedicată meșterilor populari, care au oferit spre vânzare obiecte de artizanat.

Concursul „Polobocul de Aur 2019” și-a desemnat câștigătorii

În a doua zi a evenimentului Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), a premiat învingătorii concursului „Polobocul de Aur”, în cadrul căruia au concurat circa 500 vinuri de casă, iar 101 au ajuns la etapa republicană. Vinurile au fost apreciate apreciat de către un juriu alcătuit din degustători profesioniști.

Rezultatele concursului:

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin produs din soiuri tehnice, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2018:
Categoria: Cel mai bun vin alb
A fost decernat: Domnului Simion Plugaru - s. Bardar, r. Ialoveni.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin produs din soiuri tehnice, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2018:
Categoria: Cel mai bun vin roşu
A fost decernat: Domnului Valeriu Popa - s. Susleni, r. Orhei.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis Labrusca:
Categoria: Cel mai bun vin alb
A fost decernat: Domnului Vasilii Niagov- s. Chirsovo, r. Comrat.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis Labrusca:
Categoria: Cel mai bun vin roşu
A fost decernat: Domnului Petr Arnaut - s. Cioc – Maidan, r. Comrat.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin de casă maturat minim 12 luni:
Categoria: Cel mai bun vin roșu
A fost decernat: Domnului Sergiu Gherghelegiu – s. Hagimus, r. Căușeni.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea vin roze
A fost decernat: Domnului Igor Donțu, or. Căușeni.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin de desert
Categoria: Cel mai bun vin alb
A fost decernat: Doamnei Cristina Pohilenco - or. Căușeni.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin de desert
Categoria: Cel mai bun vin roșu
A fost decernat: Domnului Ion Nicolenco - or. Căușeni.

De asemenea, președintele CCI a RM a premiat un exemplu de curaj, muncă, perseverență și tenacitate, care a reușit să treacă de la titlu de producător de vin de casă, la cel de producător de vin de calitate, industrial. Beneficiind de suportul organizațiilor internaționale, Nicolae Tronciu, din satul Pereni, raionul Hîncești, a acumulat cunoștințe mai profunde, a achiziționat tehnologii și utilaje moderne, reușind să producă vin pentru expoziții și desigur, pentru export.

Vinuri lansate în premieră

Chateau Purcari și-a prezentat noul „Malbec de Purcari” - o nouă etichetă în colecția de vinuri 1827, produs în ediție limitată din soiul de origine franceză Malbec.

Vinuri de Comrat au lansat un vin roșu sec – „Bessarabian Province. Limited Edition”, denumirea făcând trimitere la faptul că întreprinderea noastră a fost fondată în Gubernia Basarabia, în 1897. Respectiv, pe etichetă s-a regăsit stema din acea vreme. Este un vin de calitate înaltă, maturat în butoi timp de 12 luni făcut din soiul Saperavi.

Vinăria din Vale a lansat 3 produse noi. Este vorba de gama «Mozaic» cu soiurile Saperavi, Malbec și Shiraz. Toate vinurile provin din soiuri internaționale care s-au adaptat perfect pe teritoriul Moldovei și care aunt cultivate în zona «Valul lui Traian».

Vinăria Sălcuța a lansat un „eșalon” întreg din roada 2018 și 2017 – 10 vinuri noi, grupate în 2 colecții și un „trio”: trei vinuri noi: „Viorica”, un vin foarte echilibrat, care e o performanță pentru acest soi, un „Alb de Onițcani”, fiind a doua vinărie din Moldova care a creat vinuri din acest soi, și un „Pinot Gris bluched”, vin rosé. A fost lansată și colecția „Alternative”, 2 vinuri roșii și 2 vinuri albe – cupaje dintre soiuri internaționale și locale.

Chateau Cristi a lansat un Chardonnay în ediție limitată de 5 mii de sticle, din roada 2018, maturat timp de 4 luni în barique românesc. Predomină note de fructe exotice, mere coapte, un pic de gutuie, aromă de flori de tei.

Combinatul Cricova a surpins consumatorii cu un spumant inedit – „Crisecco Gold Collection”, un spumant brut alb, produs din 2 soiuri autohtone din roada anului 2018: Viorica și Alb de Onițcani, în proporție de 50 la 50. Viorica puțin domină prin parfumul său de arome de gutuie, flori de salcâm și cel mai important, busuioc, iar Alb de Onițcani oferă structura și corpul spumantului.

S.A Barza Albă a lansat divinul din cateogria XXO – maturat în butoi timp de 50 ani. Este o sticlă din cristal, foarte grea, cântărește 2 kilograme, iar imprimarea elementelor de marcaj s-a făcut prin gravare cu aur, ceea ce îi asigură acestui divin statutul de produs unic.

Ziua Națională a Vinului a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria municipiului Chișinău, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, al partenerului general „Moldova Agroindbank” și al Mastercard – cardul de plată al evenimentului. Menționăm că Madein.md a fost unul din partenerii informaționali ai evenimentului.