/ Reportaje view 238

Republica Moldova a câștigat primele medalii de aur acordate pentru vinul în vrac. Performanța a fost înregistrată de 2 companii vinicole locale, care au participat, între 2 și 3 decembrie, la cel mai mare târg de vin în vrac din lume, World Bulk Wine, desfășurat în Amsterdam, Olanda. Evenimentul de amploare, organizat anual, presupune și organizarea concursului International Bulk Wine, dedicat jurizării vinurilor în vrac, în vederea fortificării prestigiului și a calității acestora.

Competiția a reunit 260 de producători din 24 de țări, iar Moldova a fost reprezentată de 18 companii vinicole – un record pentru istoria participării țării noastre la WBWE, care au expus108 mostre de vin. Producătorii autohtoni și-au prezentat vinurile în fața a mai mult de 6000 de vizitatori din 60 de țări, la un stand comun „Wine of Moldova”.

Juriul, alcătuit din 29 experți din 23 de țări, a acordat 47 medalii de aur, inclusiv trei medalii de aur pentru vinurile în vrac din Republica Moldova:
- Fetească Regală 2019 (Suvorov – Vin);
- Kazayak Cabernet Sauvignon 2018 (Suvorov – Vin);
- Cabernet Sauvignon 2018 (Imperial Vin).

Menționăm că anterior, la invitația ONVV, șase experți de talie mondială din cinci țări au venit la Chișinău pentru a desfășura un audit al vinurilor moldovenești. Unul dintre scopurile acestei analize a fost fortificarea reputației vinurilor în vrac, produse în Moldova, dar și identificarea strategiilor de vânzare a vinurilor în vrac pe piețele UE și occidentale. Această necesitate a fost determinată de stocurile mari ale producătorilor moldoveni, care s-au format ca urmare a 3 recolte înalte consecutive, înregistrate la nivel mondial.

În primele 9 luni ale lui 2019, Republica Moldova a exportat 80,46 milioane de litri vin în vrac.