/ Drumul Laptelui view 5514

În apropiere de satul Horești, raionul Ialoveni, se află ferma de lapte a întreprinderii Neolacta SRL. Este una din cele mai mari din regiune, numărând circa 500 de capete, dintre care 280 sunt vaci mulgătoare. Administratorul fermei, Victor Colin a adus vacile circa 2 ani în urmă din Olanda. Toate sunt de rasă Holstein, una din cele mai productive rase din lume.

Un rol important în cadrul companiei îl joacă veterinarul Ruslan Panasiuc. Este ucrainean și are o vastă experiență în gestionarea fermelor de lapte și în îngrijirea vacilor de rasă Holstein. În opinia sa pentru a atinge performanțe înalte, vacile Holstein trebuie să fie foarte bine îngrijite, iar hrana și condițiile în care sunt ținute sunt factori esențiali pentru ca vaca să dea un lapte de calitate, în cantități mari. Însă cea mai importantă dintre toate este genetica, cea care de fapt influențează cel mai tare performanțele pe care le atinge rasa.

Ferma a fost ridicată cu forțele proprii, pe locul unei ferme vechi, construite încă pe timpul sovietic. Are 3 grajduri mari, inclusiv sală de muls, încăperi destinate laboratorului, evidenței computerizate și tankerului de răcire a laptelui.

Hrana și furaje de calitate înaltă

Pentru a hrăni o vacă pe parcursul unui an, e nevoie de minim un hectar de pământ. Întreprinderea are acum în jur de 300 de hectare de teren aflate în împrejurimile fermei. Singuri cresc siloz și fân, iar orzul, porumbul, șroturile proteice de soia sau floarea soarelui le procură de la alți producători autohtoni.

Rețete pentru fiecare categorie de animale sunt elaborate în parte. De exemplu, fiecare categorie de animae are o rețetă de alimentare potrivită. Astfel, vacile de lapte, vițeii, tineretul și vacile care se pregătesc de fătare au o anumită rețetă de alimentare potrivită pentru categoria sa. În caz de necesitate vacilor le mai sunt administrate amestecuri speciale de vitamine și minerale.

Pe timp de vară când cantitatea de lapte crește, iar fracția de grăsime scade, sunt elaborate rețete noi, care conțin alte proporții de nutreț și permit obținerea unui lapte cu o grăsime de peste 4% chiar și în anotimpul cald.

Elaborarea acestor rețete permite vacilor să dea lapte cu o grăsime de 4,2-4,3%, dar și mai bogat în proteine. În mediu o vacă dă 25,5 -25,8 litri de lapte pe zi. În total fermierii reușesc să obțină circa 7 tone de lapte, care este colectat zilnic de către compania JLC. Laptele cu o grăsime de 3,5% este vândut la un preț de 5 lei 30 de bani. Odată cu creșterea fracțiunii de grăsime, crește și prețul lui.

Cei de la Neolacta ne asigură că laptele este unul natural și în nici un caz nu conține antibiotici sau hormoni.

Confortul vacilor – o condiție importantă pentru un lapte bun

Cele 3 grajduri ale fermei sunt asigurate cu condiții optime pentru creșterea vacilor de lapte. Aceste animale suferă mai mult de căldură decât de frig, de aceea grajdurile sunt asigurate cu ventilatoare speciale care funcționează pe timp de vară. Este foarte important ca în grajd să nu fie curent sau umiditate.

Vacile de la această fermă trăiesc practic fără a ieși din grajduri. Ele nu ies la păscut, ceea ce scade riscul contaminării cu diverse boli sau paraziți. În sala de muls se află mai multe aparate de iluminat și proiectoare care le oferă vacilor condiții similare timp de 24 de ore. Animalele nu cunosc dacă afară e noapte sau zi. Ele sunt mulse la un interval de minim 8 ore (la 7.00, 15:00 și 23.00). Circa 14 ore pe zi vaca se odihnește.

Echipament și tehnologii performante

Ferma întreprinderii Neolacta este asigurată cu o sală de muls mecanizată, dotată cu accesorii auxiliare care eficientizează procesul. O astfel de instalație permite mulgerea într-un timp mult mai scurt, fără a altera calitatea laptelui. Aici sunt mulse consecutiv până la 20 de animale.

Ferma are și un laborator performant, unde are loc verificarea fracțiunii de grăsime și a densității laptelui și un tanker de răcire a laptelui cu o capacitate de 16 tone.

Într-un oficiu se află un sistem video de monitorizare a tuturor încăperilor fermei (grajduri, teritoriile aferente grajdurilor, sala de muls, încăperea unde se află tankerul de răcire a laptelui, etc).

Însă, cea mai scumpă și prețioasă achiziție a întreprinderii este distribuitorul de furaje Siloking. Acesta asigură amestecare și păstrarea structurii furajelor într-un mod optim. Dispozitivul asigură o precizie perfectă de cântărire și permite plasarea furajelor în forma unei fâșii uniforme și plate. Funcționează și prin conexiune wireless, iar toate informațiile necesare sunt oricând la dispoziția operatorului.

Pe parcursul discuției noastre cu veterinarul Ruslan Panasiuc, am aflat și câteva curiozități despre vaci și lapte în general. Iată câteva din ele:

- În zootehnie vârsta unei vaci este măsurată nu după ani, ci după numărul de lactații;
- Vacile sunt sensibile la schimbările atmosferice, climaterice sau de temperatură. Din experiența proprie Ruslan a observat că dacă laptele proaspăt muls lasă spumă, este foarte probabil să avem precipitații (ploaie sau ninsoare);
- Cel mai bun ambalaj pentru lapte este Tetra-Pack-ul. Este sistemul de ambalare optim atât pentru produse aseptice, cât și pentru cele pasteurizate.
- Putem verifica dacă laptele este natural sau este făcut din praf turnând în el un pic de oțet. Dacă laptele s-a coagulat atunci este bun, iar dacă lasă un fel sediment, e posibil să fie făcut din praf.

În planurile întreprinderii Neolacta intră atât mărirea numărului de capete, cât și deschiderea unei linii de procesare. Astfel vom avea un nou producător de lactate pe piața autohtonă – un lucru binevenit pentru sporirea calității laptelui și altor produse făcute pe bază de lapte natural.  

Acest articol face parte din seria de materiale publicate în cadrul campaniei Drumul Laptelui, organizate de Madein.md în parteneriat cu Asociația Obştească “Pro Cooperare Regională” în cadrul Proiectului ”Milk”, cu suportul fundației HEKS-Moldova și a Asociației Fermierilor Producători de Lapte.