/ Drumul Laptelui view 6702

Întreprinderea InLac din orașul Cupcini, raionul Edineț, astăzi produce o gamă de peste 46 de produse lactate naturale, de calitate superioară, în special datorită unei abordări tehnologice serioase și folosirii utilajului performant. Capacitatea zilnică de prelucrare a laptelui constituie 400 de tone pe zi. Din cauză că întreprinderea activează în baza comenzilor primite, volumul variază, fiind în prezent de aproximativ 70 de tone zilnic.

Materia primă

Compania dispune de circa 70 de puncte de colectare a materiei prime. Laptele este procurat de la persoane fizice și de la fermele din diferite regiune ale țării, în prezent șase la număr.

Nu departe de Cupcini activează ferma de vaci din satul Gașpar (SRL Ascensiune) cu o capacitate de producere de 1-1,5 tone zilnic. Având 110 vaci mulgătoare, ferma este un furnizor important pentru fabrica din orașul Cupcini.

Administratoarea fermei ne-a povestit că are propriile terenuri, pe care crește cereale și lucernă și un mic laborator în cadrul căruia este verificată densitatea laptelui și procesul de grăsime. Laptele are o fracțiune de grăsime de 3,5%, care se poate ridica la 4% pe timp de iarnă. Tot aici se colectează laptele de la persoanele fizice din satul Gașpar. Întreaga producție este furnizată către întreprinderile InLac din Cupcini și Lactis din Râșcani, care, de fapt, au același proprietar.

Verificarea și prelucrarea laptelui la fabrica InLac

Laptele adus de la ferme și din alte surse, înainte de a fi descărcat din cisterne în tancurile de recepție, este analizat în laboratorul fabricii. Aici are loc controlul bacteriologic, laptele este verificat de antibiotici, paraziți și alte componente, se determină procentul de proteină, iar apoi acesta este descărcat în tancurile de recepție.

În secția de prelucrarea primară laptele este pompat, trece printr-un filtru, printr-un contor și un răcitor - rezervor și răcit timp de 4 ore. Apoi produsul este plasat în pasteurizatorul de lapte echipat cu bactofugă. Pasteurizarea este de scurtă durată și are loc la o temperatură de până la 90 de grade.

Pasteurizarea este un proces foarte important în industria laptelui şi a conservelor, având scopul de a distruge majoritatea microorganismelor şi, în particular, a bacteriilor patogene prezente în produs, cu cea mai mică pierdere posibilă a calităţilor nutritive ale laptelui. De aceea, în procesul de pasteurizare, producătorul urmărește atent menţinerea valorii alimentare şi a structurii normale a laptelui.

După aceasta laptele este transferat către diverse secții de producere.

Secțiile de producere

Întreprinderea InLac are un portofoliu bogat de produse din lapte, de la brânzeturi, chefir și iaurturi, până la unt și lapte praf. Fiecare tip de produs are propria secție, cu echipamente performante și utilaje pentru ambalare procurate din statele europene. Specialiștii întreprinderii ne-au asigurat că primesc zilnic de ajuns lapte pentru ca toate produsele fabricate să fie naturale, pe bază de lapte integral.

În secția pentru produse acidolactice are loc fermentarea laptelui pasteurizat cu fermenți acidolactici, diverse specii de bacterii acidolactice, maiele, bifidobacterii, etc. Aici se fabrică și se ambalează chefirul sau iaurtul. Această a fost redeschisă în anul 2004, când a fost dotată cu utilaje mai performante. De asemenea, există secții separate pentru producerea friștii, smântânii, untului și a brânzeturilor.

Un produs care ne-a interesat în mod deosebit a fost laptele praf. Acesta este făcut din lapte degresat. La fabricarea lui laptele trece procesul de pasteurizare, apoi este plasat într-un dispozitiv special pentru a fi condensat. În condensator se elimină apa (este evaporată), iar substanța rămasă merge către un uscător - un vas ermetic unde are loc uscarea cu aburi. Din 10 tone de lapte degresat se primește aproximativ o tonă de lapte praf.

Chiar dacă își schimbă forma de agregare, laptele praf păstrează elementele nutritive esențiale: proteinele, cazeina, aluminul, lactoza etc.

Diversitatea de produse

În prezent, întreprinderea InLac produce 2 tipuri de unt (de 72,5% și 82,5%), lapte praf, lapte pasteurizat, chefir și smântână cu fracțiuni de grăsime diferite, brânză de vaci și brâznele dulci (cu ananas, cu stafide și vanilie), iaurt de băut (caise; vișine, căpșună; kiwi și spanac; protocală, ghimbir și mărar), iaurt Frutino (banane, căpșună, caise, piersic și marakuya, vișine, mure de pădure) și cremă de brânză (piersică și maracuia, vișină, fructe de pădure, mărar și usturoi, piper negru).

Activitatea întreprinderii InLac se bazează pe câteva valori, pe care toți cei aproximativ 50 de angajați, le împărtășesc și le respectă. Acestea sunt:
- nu materiei prime de proastă calitate;
- nu încălcărilor procesului tehnologi de producție (produse fără grăsimi vegetale și lapte praf);
- nu compromisurilor în privința calității.

Acest articol face parte din seria de materiale publicate în cadrul campaniei Drumul Laptelui, organizate de Madein.md în parteneriat cu Asociația Obştească “Pro Cooperare Regională” în cadrul Proiectului ”Milk”, cu suportul fundației HEKS-Moldova și a Asociației Fermierilor Producători de Lapte.