/ Drumul Laptelui view 4092

În cadrul campaniei de informare și educare privind consumul de lapte și produse lactate Drumul Laptelui, proiectul Madein.md a organizat o vizită ce a cuprins două ferme din raionul Glodeni. Aici ne-am propus să descoperim poveștile fermierilor autohtoni și să vedem cum fac față problemelor din acest sector.

În satul Limbenii Noi am făcut cunoștință cu Vasile Vatamaniuc care gestionează o fermă mică cu 35 de capete, dintre care 15 vaci mulgătoare. În mediu primește de la o vacă 15 litri pe zi, iar întreaga cantitate de lapte îl vinde la fabrica „Lactis” din orașul Râșcani.

Nu departe, în satul Fundurii Vechi, se află o fermă de vaci mult mai mare, de peste 180 de capete, majoritatea de rasă Holstein aduse din Germania, Austria sau Franța. Lidia Gnatiuc, proprietarea fermei, obține peste 2 tone de lapte pe zi care este vândut către Fabrica de Brânzeturi din Soroca.

A fost o vizită de informare la care au luat parte circa 20 de persoane. Am fost primiți frumos și am aflat care sunt principalele obstacole cu care se confruntă un deținător de fermă din Moldova, dar și cum trebuie îngrijite și menținute animalele pentru a da un lapte bun și sănătos.

Aceste vizite au fost realizate în parteneriat cu Asociația Obştească “Pro Cooperare Regională” în cadrul Proiectului ”Milk”, cu suportul fundației HEKS-Moldova și a Asociației Fermierilor Producători de Lapte.