/ Drumul Laptelui view 2910

Laptele și produsele obținute din el conțin majoritatea substanțelor nutritive necesare omului, fiind alimente de origine animală cu valoare biologică ridicată. Deoarece mulți din noi consumă cu regularitate aceste produse, ne-am gândit că ar fi interesant să prezentăm și câteva curiozități legate de lapte și produsele lactate:

Interesant despre lapte:

În mai multe surse găsim că obiceiul de a bea lapte a apărut acum aproximativ 10 mii de ani, inițial în Afganistan și Iran, iar apoi în Africa și Turcia.

Un grup de arheologi au găsit în Troina Sicilia una din cele mai vechi „ferme” din zona Mării Mediterane, datând din epoca Bronzului (acum 6 mii de ani)

Pe parcursul istoriei, oamenii au consumat lapte de vacă, de oaie, de capră, de bivoliță, iapă sau cămilă.

Circa 90 la sută din laptele aflat pe piață este de vacă.

Regina Cleopatra făcea băi în căzi pline cu lapte. Acesta conține amino acizi care ajută la curățarea pielii. El face pielea mai fermă și mai fină, conferindu-i strălucire.

O cană de lapte cu scorțișoară sau miere este un remediu bun împotriva insomniei.

Nutrienții din lapte ajută la prevenirea căderii părului. De asemenea, acești compuși oferă strălucire podoabei capilare.

Laptele UHT (ultrapasteurizat) poate rezista până la 6 luni fără să se strice! El este supus unui tratament termic special care îi permite sa aibă o viață mai lungă.

În SUA, eroi precum Batman, Superman, Hulk sau Wolverine au făcut parte din campanii prin intermediul cărora copiii și tinerii erau încurajați să bea lapte.

Laptele nu va arde dacă înainte de fierbere, oala este clătită cu apă rece.

Laptele hipopotamilor este roz.

Până la mijlocul secolului al XX-lea, oamenii puneau broaște în lapte pentru a-l păstra proaspăt la temperatura camerei și a-l împiedica să fermenteze ori să se brânzească. Anumite secreții pe care le elimină broaștele au proprietăți antibacteriene și antifungice.

Laptele este util pentru fumători sau pentru cei care sunt în contact cu substanțe nocive organismului. Acesta are proprietate de a elimina mai multe toxine.

Pentru a face un kilogram de brânză e nevoie nevoie de 10 litri de lapte, iar pentru a obține un kilogram de unt e nevoie de 21 de litri.

Intoleranța la lactoză este cea mai des întâlnită formă de intoleranță alimentară, cu o incidență de 75 la sută la nivelul populației globale.

Curiozități despre alte produse lactate:

Iaurtul

Mai multe surse spun că iaurtul datează din anii 5.000 – 6.000 Î.Hr., când ciobanii cărau laptele în recipiente făcute din stomacul animalelor. Laptele păstrat în ele se închega și se transforma in iaurt.

Potrivit unor legende, Ginghis Khan, întemeietorul Imperiului Mongol și armata sa un timp îndelungat se hrăneau doar cu iaurt.

Iaurtul este utilizat în curățarea obiectelor din alamă. Acesta este lăsat să acționeze timp de 15-20 de minute, după care obiectul de alamă își recapătă strălucirea.

Chefirul

Granulele de chefir sunt o combinație de bacterii și drojdii (ciuperci) într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această simbioză de substanțe formează granule care seamănă cu conopida.

Chefirul nu trebuie consumat nici prea cald, nici prea rece. Produsul trebuie să aibă o temperatură de cameră și se recomandă a fi consumat cu guri mici.

Chefirul are o acțiune relaxantă asupra sistemului nervos, deci nu este recomandat să-l utilizăm atunci când avem de făcut sarcini ce solicită concentrare și efort intelectual sporit.

Untul

Culoarea untului depinde de alimentația vacii. Cu cât aceasta mănâncă mai mult caroten, cu atât mai galben va fi untul. De asemenea, untul este mai galben vara decât iarna.

Exploratorii care pleacă pentru mai mult timp în zonele polare consumă unt foarte des pentru a-și asigura energia necesară și pentru a-și menține o temperatură ridicată a corpului.

India este cel mai mare producător de unt din lume. Ghee – untul clarifiat (grăsime pura) – este un important ingredient al bucătăriei indiene.

Mai multe lucruri interesante despre brânzeturi și cașcavaluri aflați aici.

Acest articol face parte din seria de materiale publicate în cadrul campaniei Drumul Laptelui, organizate de Madein.md în parteneriat cu Asociația Obştească “Pro Cooperare Regională” în cadrul Proiectului ”Milk”, cu suportul fundației HEKS-Moldova și a Asociației Fermierilor Producători de Lapte.

sursa foto: budsvetom.com, gotmilkenglishclass, homedit.com