/ Drumul Laptelui view 6041

În prezent, în Republica Moldova sunt omologate 4 rase de vaci pentru producția de lapte: Holstein, Semmental, Bălțata cu Negru de tip moldovenesc și Roșie de Stepă. Cea mai răspândită este Bălțata cu Negru de tip moldovenesc.

Problema materialului genetic este una dintre cele mai grave cu care se confruntă fermierii locali. Vacile moldovenești dau mai puțin lapte, pe când cele importate, greu se adaptează condițiilor locale. Ce fac în așa caz fermierii, cum se descurcă și ce fel de rase de vaci aleg?

Unii fermieri spun că pentru a crește bovine, studiază minuțios acest domeniu și deoarece este puțină informație, sunt nevoiți să apeleze la specialiștii din afară și la schimburile de experiență.

Cantitatea de lapte pe care o poate da o fermă, depinde de numărul de bovine și de rasa lor. De exemplu, Bălțata cu Negru de tip moldovenesc, poate da 30-35 litri pe zi, în medie pe an 3 - 4,5 tone, iar vacile de rasa Holstein, care sunt considerate cele mai productive, pot asigura fermierii cu 48 – 50 litri pe zi, de la 9 – 13 tone pe an.

Nu toți fermierii pot achiziționa astfel de vaci de tip Holstein, pentru că sunt destul de costisitoare, prețul lor fiind de peste 2000 de euro.

Dacă vorbim despre volumul de lapte pe care îl produce o vacă, trebuie să știm că acesta depinde și de alți factori. De exemplu, cum este întreținută, dacă sănătatea ei este monitorizată constant de către un specialist, calitatea furajelor are și ea un rol foarte important. Apoi urmează procesul de colectare, stocare și transportare a laptelui, care la fel trebuie bine monitorizat pentru a reduce contactul cu aerul ce poate contamina produsul cu impurități.

Cel puțin cei care au ferme, care și-au transformat îndeletnicirea în afacere, sunt cointeresați să monitorizeze sănătatea vacilor, pentru a beneficia de o cantitate mai mare și de o calitate mai bună a laptelui.

Și nu în ultimul rând, întreținerea unei vaci este un proces complex și anevoios. De exemplu, cheltuielile zilnice pentru o vacă de rasă Holstein în cadrul unei ferme mari se ridică la circa 100 de lei.

Este important de știut să cea mai mare productivitate vacile le au în primii 5 ani ale vieții (de obicei în anul 3-4). Apoi cu fiecare an cantitatea de lapte de la o vacă atestă o scădere, iar producătorii trebuie mereu să aibă grijă de întinerirea fermelor pe care le gestionează.

Ne-a fost interesant să aflăm și ce cunosc consumatorii despre fermele locale și despre mulsul vacilor. Detalii în videoreportajul de mai jos.

Acest articol face parte din seria de materiale publicate în cadrul campaniei Drumul Laptelui, organizate de Madein.md în parteneriat cu Asociația Obştească “Pro Cooperare Regională” în cadrul Proiectului ”Milk”, cu suportul fundației HEKS-Moldova și a Asociației Fermierilor Producători de Lapte.