/ Drumul fructelor view 2702

Având un lot de pământ lângă satul Dobrogea și fiind inspirat de afacerea agricolă de succes al unor prieteni, tânărul antreprenor Alexandru Arhip a decis să se aventureze și el în acest domeniu, iar fructul pe care l-a ales a fost căpșuna. Suprafața recoltată – aproximativ două hectare.

Stolonii de căpșuni au fost sădiți în perioada august-septembrie a anului trecut. Este perioada optimă pentru sădire, deoarece plantele au timp să se fortifice până la venirea iernii şi rezistă mai bine la geruri.

Căpșunele de soi Italian au dat primul rod în această primăvară. Procesul de îngrijire a fost unul destul de complex. Agricultorul și-a pus ca scop să evite utilizarea oricăror erbicide sau pesticide pentru a oferi un produs natural și sănătos. În lupta împotriva paraziților și dăunătorilor au fost utilizate doar îngrăşăminte naturale și fungicid, iar stropirea a avut loc când fructul încă nu apăruse. În lupta cu insectele dăunătoare au fost instalate capcane cu feromoni.

Cu toate că se aștepta la o roadă mai mare, în acest an, Alexandru Arhip va scoate aproximativ 10 tone de căpșune de la hectar. Antreprenorul consideră că unul din motivele roadei mai scăzute este calitatea apei pe care o utilizează (apa este luată dintr-o sursă arteziană din regiune și păstrată într-o cisternă), problemă pe care a început să o remedieze și care va fi soluționată până în anul următor. Cu atât mai mult că plantația deja este asigurată cu un sistem de irigare performant.

Căpșunele de la Dobrogea dau rod de la mijlocul lunii mai și până la sfârșitul lunii iunie. Ele sunt comercializate sub brandul Moldova Berry, pe care mulți din noi probabil l-au văzut în rețelele de supermarketuri Linella, Fourchette sau Nr1. Comenzile vin zilnic și în următoarele săptămâni încă vor fi disponibile pentru cumpărători.

Afacerea pe care o gestionează Alexandru Arhip este una de familie și are un număr minim de angajați. Doar în perioada când se culege roada, sunt antrenați lucrători sezonieri care vin din satele din împrejurime.

Am avut ocazia să gustăm căpșunele de la Dobrogea. Acestea sunt dulci și aromate, iar producătorul le recomandă inclusiv femeilor însărcinate, mămicilor și copiilor – ceea ce înseamnă că sunt naturale și ecologic curate.