/ Diverse view 540

Este binecunoscut faptul că exporturile unui stat sunt direct influențate de volumul investițiilor. Republica Moldova, în condițiile unei piețe interne limitate, trebuie să întreprindă acțiuni de creștere și diversificare a exporturilor sale pentru a îmbunătăți semnificativ standardele de viață pentru generațiile actuale și viitoare. De aceea, astăzi, țara noastră vine în întâmpinarea investitorilor prin oferirea unui set de instrumente concrete, competitive la nivel regional și cu impact direct asupra îmbunătățirii climatului de afaceri per ansamblu.

Republica Moldova are reputația unui stat cu o legislație prietenoasă mediului de afaceri, clasându-se pe locul 47 din 190 de economii ale lumii, incluse în clasamentul Grupului Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, devansând țările vecine, precum România și Ucraina. Potrivit „Doing Business 2019”, ocupăm poziții înalte la capitolul „inițierea afacerii” (14) și „înregistrarea proprietății” (22). În prezent pentru a înregistra o companie este nevoie de doar 1 zi și 4 formalități. De asemenea, anul trecut, țara noastră s-a clasat pe locul 6 în lume în ceea ce privește numărul locurilor de muncă create în raport cu numărul populației, potrivit Raportului Global Location Trends 2017.

Transformarea Republicii Moldova într-o destinație din ce în ce mai atractivă pentru investitorii străini este rezultatul unui șir de reforme și politici guvernamentale, implementate în ultimii ani. Scopul lor este de a valorifica la maxim poziția geografică avantajoasă a țării noastre, dar și accesul ei la o piață de circa 800 de milioane de potențiali consumatori – rezultat al încheierii acordurilor de liber schimb cu 43 de state din UE, CSI și Asia.

Iată câteva din rezultatele obținute de Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani:
- în anul 2017 valoarea exporturilor moldovenești a constituit 2,5 mld. USD, în creștere cu 19% față de indicatorii din 2016, iar în primele 9 luni ale lui 2018, acest indicator a depășit deja 2 mld. USD. Circa 70% din mărfuri ajung în Uniunea Europeană.
- o evoluție pozitivă s-a înregistrat și în cele 7 Zone Economice Libere. De la începutul anului 2018, vânzările mărfurilor industriale, produse în cadrul ZEL-urilor, au crescut cu 68% față de anul trecut, ajungând la 384 mil. USD.

Reformele operate în ultimii ani de Guvern s-au axat pe reducerea poverii impozitelor și obstacolelor birocratice. Și la acest capitol ne putem lăuda cu câteva performanțe:
- astăzi, Moldova are unul dintre cele mai competitive sisteme fiscale din regiune, cu un impozit pe profit de 10% pentru HoReCa, de 6% – pentru rezidenții Zonelor Economice Libere și impozitul unic de 7% pentru rezidenții Parcurilor IT.
- la capitolul „Contribuții de asigurări sociale”, țara noastră are cea mai competitivă rată din regiune – 18%. A fost redus cu 70% numărul organelor cu funcții de control, iar agenții economici au nevoie cu 300 de acte permisive mai puțin pentru a și dezvolta afacerile legal.
- prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat, care funcționează ca un „Ghișeu Unic”, mediul de afaceri poate solicita documentele necesare în regim online.
- antreprenorii care întrunesc anumite condiții pot obține subvenționarea locurilor de muncă nou create, Guvernul oferind câte 40.000 lei pentru fiecare 100+1 job nou.

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei și Infrastructurii, în următorii 2 ani Moldova va atrage un flux net de investiții în valoare de 380 milioane USD și vor fi create 10 mii de locuri de muncă.

Despre deschiderea fără precedent a Guvernului RM față de investitori se va discuta în cadrul celui mai important eveniment economic din țară – Moldova Business Week 2018 – care va avea loc între 27 și 29 noiembrie la Chișinău.