/ Diverse view 534

De obicei, primul lucru care ni se asociază cu sărbătoarea este un pocal revigorant de vin spumant. Este ceva în acea efervescenţă explozivă şi acel sunet al bulelor jucăuşe, care face această băutură să fie mai interesantă şi mai dorită. De aceea organizatorii celui mai rafinat eveniment, Sparkling Party, ne-au pregătit cele mai surprinzătoare lucruri și curiozități despre vinurile spumante.

1. Vinul spumant a apărut “din greşeală”
În secolul al XVII-lea, Dom Perignon continua, cu succes, tradiţia familiei producând vin alb în regiunea Champagne, din Franţa. La un moment dat, verificând satrea vinului, a descoperit că dopul sticlei a sărit, din cauza schimbului de temperatură (de la joasă la ridicată) şi a trezirii drojdiilor. În acest mod, s-a produs dioxidul de carbon în sticlă. Curiozitatea l-a făcut să guste din băutură. Se zice că atunci când a gustat, a exclamat “Veniţi, eu beau stele”!

2. Trebuie să-i mulţumim doamnei Clicquot
Această doamnă este responsabilă pentru popularizarea Şampaniei şi transformarea ei într-un produs de lux. Cînd a devenit văduvă în 1805 la vârsta de 27 ani, Madame Clicquot a preluat afacerea socrului său. În curând, Şampania Veuve Clicquot, precum şi Champagne prin extensie, s-au asociat cu excelenţă, exclusivitate şi un lifestyle très chic.

3. Varietăţile de spumante sunt numite în dependenţă de zona în care sunt produse.
Vinul spumant este un termen care desemnează orice vin cu gaze, produse în mod natural. Dar, pentru a putea fi numit Şampanie, vinul trebuie să fie produs după metoda clasică franceză, pe când cel produs în alte regiuni ale Franţei se numeşte Crémant. Similar, în Nordul Spaniei se produce Cava, iar în Nord-Estul Italiei- Prosecco.

4. Câte bule sunt dintr-o sticlă de vin spumant?
Nici nu e nevoie de numărat bulele dintr-o sticlă de vin spumant, pentru că Bill Lembeck deja a făcut-o. Într-o sticlă de 750 ml există aproximativ 49 milioane de bule. În fiecare secundă șampania are 30 de bule care se sparg.

5. Spumantul nu este doar pentru sărbători
Experţii în domeniu asigură că nu există reguli stricte atunci când e vorba de a savura un pic din jocul bulelor. Încercaţi un vin spumant Duminică dimineaţa, cu nişte gogoşi cu vanilie, compot de piersic şi fructe cu frişcă!

6. Controversa paharelor sau mărimea contează
Se pare că paharul flute nu mai reprezintă modul tradițional de a savura un spumant. Dacă dorim să sorbim cu plăcere din această băutură, trebuie doar să turnăm o cantitate mica într-un pahar Coupette, care are o “gură” mai mare. Bulele vor evada mai repede, aşa că vom avea posibilitatea să simțim mai bine aroma şi gustul. Indiferent de paharul ales, trebuie să avem grijă să îl ţinem de picioruş, ca băutura să rămână rece.

7. Dacă vrem să dăm o nouă viaţă perlajului, adăugăm zahăr
În cazul în care am deschis o sticlă şi am lăsat-o, neterminată, pentru a doua zi, nu trebuie să ne facem griji. O cale de a readuce bulele este să adăugăm un pic de zahăr în pahar, înainte de a turna spumantul.

La Sparkling Party, pe oaspeți îi așteaptă şi alte curiozităţi despre vinurile spumante. Va fi cea mai tare petrecere, organizată de Complexul turistic “Cricova”, unde fiecare va putea descoperi poveşti fascinante despre lumea efervescentă a spumantelor.