Robert’s Coffee este o franchise finlandeză de cafenele. Se găseşte în mai multe ţări din lume, inclusiv în Republica Moldova. Responsabil de mersul bun al lucrurilor la cafenea este Onur Kalfa, un tânăr din Turcia stabilit de aproximativ 6 ani în Republica Moldova. Pe lângă faptul că s-a îndrăgostit de ţara noastră, Onur munceşte mult pentru prosperarea acestei afaceri. Echipa MadeinMD a realizat un interviu despre activitatea și meniul localului Robert’s Coffee.

Care este specificul localului Dvs. și cărei categorii de public se adresează?

Oricine este binevenit în localul nostru. Suntem axaţi pe preparate din cafea, dar putem servi clienţii şi cu diverse ceaiuri, sucuri sau delicii culinare. Totuşi, cafeaua este cea care domină meniul nostru. Avem diverse tipuri şi băuturi preparate pe baza acestui produs.

Dacă ar trebui să ne faceți o recomandare din bucătăria localului Dvs, pe care ați alege-o?

Vă recomand să gustaţi din orice din meniul nostru. Sunt sigur că o să rămâneţi încântaţi de propuneri.

Care sunt principalele elemente pe care vă axați în lucrul cu clienții?

Ospitalitatea şi grija faţă de clienţi. Le putem găti preparate care nu se găsesc în meniu, sau, dacă unii vizitatori nu sunt mulţumiţi de deservire, de pregătirea unor bucate sau băuturi, atunci ei nu plătesc pentru aceasta. Ne pasă de părerea acestora. În plus, de ceva timp eu m-am aliat colegilor mei barmani şi deservesc oamenii localului nostru. Avem o relaţie de prietenie şi respect.

Care sunt problemele cu care se confruntă un business în acest domeniu la momentul actual în Moldova?

Spre marea noastră încântare, moldovenii au început să înţeleagă filosofia cafelei. Au început să călătorească, să descopere, să vadă şi deja ştiu cum să aleagă o cafea bună. Spre regret, în Moldova se găseşte un număr limitat de ingrediente pe care am putea să le cumpărăm pentru prepararea băuturilor sau bucatelor din meniu. Din acest motiv importăm multe produse din afară.

Ce părere aveți despre bucătăria româneasca/moldovenească?

Fiecare ţară are ceva specific şi nu poţi să spui că bucătăria unei ţări e mai bună decât alta. De exemplu, deserturile turceşti sunt prea dulci pentru moldoveni, iar pentru noi sunt absolut fireşti. Multe dintre bucatele voastre se regăsesc şi în meniul turcesc.

Care sunt criteriile după care alegeți produsele autohtone utilizate?

Noi folosim laptele produs în Moldova. Mizăm pe prospeţimea acestuia. Diversele tipuri de brânză le cumpărăm din Franţa sau Italia.

Cât de complet pot să acopere produsele autohtone necesitățile meniului din localul Dvs?

Un procent redus. Cum am spus anterior, în Republica Moldova e un nr limitat de companii sau produse care ar putea să ne ofere o varietate pentru meniul nostru. Din acest motiv şi cumpărăm de peste hotare multe ingrediente.