Un rol important în procesul de gustare a unei beri îl are aspectul, grosimea spumei, forma paharului, culoarea, nivelul de fluiditate şi temperatura.

Specialiștii germani în producerea berii au evidențiat principalele particularități care ne ajută să savurăm pe deplin gustul băuturii favorite, informează cotidianul britanic Daily Mail. Astfel împreună cu o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Hamburg au fost descoperite principalele elemente de evaluare a unei beri de calitate.

Un rol important în procesul de gustare a unei beri îl are aspectul, grosimea spumei, forma paharului, culoarea, nivelul de fluiditate şi temperatura. Iată care sunt cele mai importante aspecte la care trebuie să atragem atenția atunci când savurăm o bere:

Berea se toarnă în pahar la un unghi de 45 de grade, iar temperatura optimă de consum a acesteia este de 6-13 grade. Berile deschise la culoare, de tip Lager, în general se servesc cel mai bine reci. La polul opus, la temperaturi mai ridicate se servesc berile închise la culoare ca Quadrupel, Imperial Stout şi Barley Wine.

Paharul trebuie un pic agitat. Exact cum se agită vinul înainte şi berea are nevoie să fie oxigenată pentru a avea mai mult gust.

Spuma unei beri de calitate trebuie să fie albă, densă, cu înălţimea de 30-40 mm, persistentă timp de minim trei minute și însoţită de perlaj constant.

Pentru a aprecia mai bine gustul berii, înainte de a o savura nu se recomandă de mâncat dulce, de fumat sau de consumat alte produse ce ar altera sensibilitatea papilelor gustative.

Prima înghiţitură se savurează. Berea se ține un pic în gură, se lasă să îmbibe cerul gurii până când începem să detectăm un gust dulceag în locul senzaţiei amărui. În acest caz senzorii tactili din cavitatea bucală receptează și datele despre corpolenţă, catifelare, astringenţă şi senzaţia cauzată de dioxidul de carbon.

Dacă berea are peste 5% alcool, halba se consumă ceva mai mult timp, iar în cazul berii mai slabe de tip Pilsner putem să nu stăm pe gânduri și să o dăm peste cap.

De asemenea este important de știut că berea nu trebuie să fie turnată în halbe sau pahare ţinute la frigider sau la congelator (un obicei folosit des și de barurile și restaurantele locale). Paharele extrem de reci scot foarte repede acidul din bere, iar gustul acesteia poate fi afectat. O alegere optimă ar fi clătirea paharului cu apă rece înainte ca aceasta să fie turnată.

Nu uitați că o mare parte din berile autohtone vor putea fi savurate în cadrul evenimentului Beer of Moldova, care se va desfășura pe data de 10 septembrie în incinta localului Smokehouse: BBQ, Beer, Community.

sursa foto: sakura-massazh.ru