Fie că au la bază rețete italiene, franceze sau reprezintă un produs nou, de factură locală, cașcavalurile moldovenești au demonstrat că au calitate și pot concura cu produsele străine, atât de frecvente pe piața locală.

Pe data de 22 noiembrie, 2016, în incinta vinotecii Embargo Wine, Madein.md a organizat ce-a dea unsprezecea ediție de degustare în orb a produselor locale, dedicată cașcavalurilor autohtone.

Campania socială „De 7 ori degustă și o dată alege!” a ajuns la cea de-a unsprezecea ediție. De această dată, participanții au avut oportunitatea de a aprecia cașcavalul fabricat în Moldova. Degustarea a avut loc în incinta vinotecii Embargo Wine, gazdele oferindu-ne asistența necesară în buna desfășurare a acestui eveniment.

Am considerat foarte oportună organizarea unei astfel de degustări, pentru că sondajul realizat de proiectul nostru în ajunul evenimentului a arătat că cetățenii noștri nu sunt deloc informați cu privire la producătorii și brandurile de cașcaval fabricat în Moldova, după cum puteți vedea în acest video reportaj.

Ținem să mulțumim, partenerilor noștri care ne-au ajutat la organizarea evenimentului: Embargo Wine, pentru punerea la dispoziție a localului, ÎM Chateau Vartely pentru vinurile oferite și SA JLC, care pe lângă cașcaval ne-au oferit și apa plată fabricată sun brandul Aqua Balance.

Diversitatea cașcavalului fabricat în Moldova

Varietatea cașcavalului a fost una impresionantă, iar degustarea a fost organizată în șase etape. Celor peste 20 de participanți li s-au propus aproximativ 30 de tipuri de cașcaval, de diferite categorii, cu gusturi și arome cât mai variate. Prima rundă a fost dedicate brânzei Mozzarella, participanții având ocazia să deguste circa 5 varietăți ale acestui produs de origine Italiană. A urmat degustarea câtorva tipuri de Caciotta, un cașcaval proaspăt, fabricat și el după rețete italiene, fiind ideal pentru utilizarea în aperitive sau pentru consumul curent. Cașcavalurile Rusesc și Olandez au avut câte doi reprezentanți și de asemenea au fost degustate separat, pentru ca cele mai interesante și variate tipuri de cașcaval să fie prezentate în cadrul ultimelor două runde (e vorba de varietăți unice, aici intrând așa tipuri de cașcaval ca Suluguni, cașcavalurile cu mucegai, cașcavalurile tari sau cele maturate pentru o perioadă mai îndelungată de timp). Astfel publicul a avut ocazia să se familiarizeze cu așa varietăți ca Pecorino, Scamorza, Poshehon, Canestrato, Tome, Gouda și multe altele.

Pentru fiecare tip de cașcaval câte un vin

Cei prezenți s-au arătat plăcut surprinși de marea diversitate de cașcavaluri care se produc la noi în țară, apreciind gustul multora din acestea și savurând vinurile oferite de ÎM Chateau Vartely pentru acest eveniment. Reprezentanții localului Embargo Wine au oferit un șir de recomandări foarte utile, propunând pentru fiecare tip cașcaval un anumit vin. Astfel, cei prezenți au aflat că brânza Mozzarella poate fi servită cu un Sauvignon Blanc, care reprezintă un vin sec și nu este atât de aromat. Caciotta fiind produsul ce are un gust mai neutru decât celelalte cașcavaluri se servește de asemenea cu un vin alb. Pentru cașcavalurile rusești și olandeze, care au deja un gust mai dur a fost recomandat vinul alb Chardonay, care are o aroma și un gust mai universal, iar cașcavalurile cu gust mai bogat, din ultimele două categorii au fost servite cu vinuri roșii (Merlot, Cabernet, Pinot Noir).

Producători cu nume, dar și multe surprize noi

La degustare au fost prezenți și reprezentanții a șapte companii, producătoare de cașcaval care au povestit publicului despre produsele oferite, ingredientele utilizate și tehnologiile de producere. Cei prezenți la degustare au avut oportunitatea unică de a face cunoștința cu produse noi, care încă nici nu au ajuns pe rafturile magazinelor din țară.

Lista completă a producătorilor care au participat și a tipurilor de cașcaval oferite:

1.     Sălașul Baciului (Caciotta și Pecorino de 4 tipuri: din lapte de oaie, cu miez de nucă, în vin negru și maturat de 5 luni);
2.     Lactis S.A. (de Rusia, de Olanda, Gouda, Edam și Provincial de 3 tipuri: original, cu adjică și afumat);
3.     JLC S.A. (Suluguni sărat și afumat, Codru și cremă de brânza cu gust de legume și red-pesto);
4.     Italatte SRL / Lattarella (Mozzarella cu bile mici și mari, două tipuri de Caciotta și Caciocavallo);
5.     VC Saturn-13 SRL / BraviLacta (Mozzarella (bile mici și pentru pizza), Posehonie);
6.     Ferma cu origini SRL ( Provolo, Scamorza, Mozzarella și Canestrato);
7.     MET SA PRODUSE IMPEX SRL (Mozzarella și cașcaval de Drochia);
8.     Lactalis-Alba SRL/ Fabrica de Brânzeturi din Soroca (Rosiiskiiși Olandez);
9.     Asociația de Solidaritate franco-moldavă "Vent d'Est" (Cendré, Crottin și Tome cu maturare de 4 și 5 luni).

Reprezentantul SRL Ferma cu Origini ne-a povestit despre activitatea companiei sale care se specializează pe producerea cașcavalurilor italienești, iar la fabricarea lor se lucrează numai cu lapte proaspăt, autohton. Activitatea întreprinderii se bazează pe două principii: calitatea superioară a laptelui și tehnologiile italiene de producere. Astfel putem savura produse fabricat după rețete italiene, dar cu ingrediente sută la sută moldovenești. Întreprinderea colaborează cu rețelele de magazine și supermarket-uri, dar mai ales cu localurile și restaurantele din Moldova către care livrează brânzeturi italiene.

Reprezentanta companiei Lattarella, care de asemenea produce brânzeturi de origine italiană din lapte proaspăt, de origine autohtonă ne-a povestit și ea despre varietățile oferite, remarcând că cele mai cumpărate și preferate produse ale companiei sunt Mozzarella, Ricotta și Caciotta.

Interesant a fost să aflăm despre producătorul cu denumirea Sălașul Baciului - o companie la început de drum, care de asemenea se bazează pe rețete italiene, oferă produse eco pe bază de lapte de vacă și oaie, naturale, fără adaosuri și conservanți. Laptele de vacă utilizat în fabricarea cașcavalului provine de la mănăstirea din satul natal, iar laptele de oaie chiar de la stâna ce aparține întreprinderii. Un produs interesant pe care această companie l-a oferit pentru degustare a fost cașcavalul Pecorino de 4 tipuri.

Reprezentanta uneia dintre cele mai populare companii de lactate din țară, SA JLC, pe lângă cașcavalurile oferite, ne-a povestit și despre noile produse ale companiei - crema de brânză, fabricate sub brandul "Gingășie" (cu gust de legume și red-pesto). E vorba de un produs exclusiv, la elaborarea căruia s-a lucrat mult și care este deja disponibil în magazinele și supermarket-urile din țară.

Reprezentantul companiei SA „Lactis” din orașul Rîșcani a povestit și el despre tehnologie de producere și varietatea de cașcavaluri fabricate la întrepridnere. Actualmente, SA „Lactis” produce circa 15 tipuri de cașcaval, pentru degustare fiind prezentate 5 din ele. Aceste produse au fost unele din cele mai apreciate de către public, compania de ani de zile fiind un producător de încredere pe piața autohtonă de lactate.

O surpriză plăcută a acestei seri a fost prezența la eveniment a reprezentaților Asociației de Solidaritate franco-moldavă "Vent d'Est" din satul Horodiște, raionul Rezina. Thierry Ernst este un cetățean francez care a fondat împreună cu soția sa această asociație, ce are ca scop dezvoltarea economiei în mediul rural. Cașcavalurile fabricate de aceștia au la origine rețete franceze, au un gust foarte deosebit și aroma puternică, unele varietăți fiind fabricate cu utilizarea cenușii alimentare. Materia primă, adică laptele pentru fabricarea cașcavalurilor este din regiune, de la fermierii locali sau persoanele în etate, unul din scopurile asociației fiind asistența oferită diferitor categorii sociale din mediul rural. Aceste produse de asemenea au fost gustate în premieră, ele în curând urmând să ajungă în vânzare.

Vă propunem să vedeți și un videoreportaj realizat de echipa noastră la degustare:

Concluzii finale

Cașcavalul este unul din cele mai populare și consumate produse alimentare de pe glob. Anual în lume se produc aproximativ 20 de milioane de tone metrice de cașcaval și acest număr continuă să crească. Este produsul utilizat în prepararea celor mai diverse bucate de pe mapamond.

Considerăm că este pur și simplu esențial să avem pe piața locală producători puternici și competitivi de cașcaval, pentru că acest produs se cumpără cu regularitate, iar o piață puternică de cașcaval autohton ar stimula companiile moldovenești să se dezvolte și să evolueze atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea produselor lor.

Pentru a afla părerea publicului despre eveniment și despre campania socială „De 7 ori degustă și o dată alege!”, am realizat un mic chestionar cu cei prezenți. Acesta a arătat că publicul în unanimitate a fost satisfăcut de degustare și ar participa cu placere la alte ediții ale acestei campanii. De asemenea, cei prezenți au remarcat și apreciat ambianța deosebită și prietenoasă, decorul prezentabil și original al localului Embargo Wine. Vizitatorii au apreciat și faptul că localul conține o mare diversitate de vinuri fabricate în Moldova.

La fel ca în cazul degustărilor precedente, Madein.md a reușit să aducă la cunoștința publicului prezent branduri autohtone mai puțin cunoscute și să demonstreze că acestea nu cedează în nici un fel celor mai notorii produse de import ce există pe piața moldovenească.