/ Artă si manufactură view 948

Pe parcursul lunii noiembrie, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” găzduiește o expoziție personală a pictorului Gheorghe Lisița. Aceasta se numește „Șatra”, reflectă tematica rromilor și viața de zi cu zi a acestei comunități exotice. O colecție de peisaje și portrete care ne duc cu gândul la modul de viață nomad al acestui popor, și la valorile cu care ni se asociază: energie, culoare , libertate.

Primele lucrări au apărut în perioada 2005-2006, pe parcursul anilor pictorul revenind periodic la tematica rromilor și îmbogățind această colecție deosebită cu lucrări noi. O parte din ele au fost deja vândute, altele au rămas în colecția personală a pictorului.

Gheorghe Lisița a mărturisit că deși uneori este greu să se despartă de propriile lucrări, un pictor trebui să vândă cât mai mult și să aducă prin arta sa bucurie celor din jur.

Lucrările prezentate în cadrul expoziției reflectă aproape la perfecțiune viața comunității rromilor, deoarece pictorul a trăit printre ei, înțelege această cultură și a transpus-o excelent în lucrările sale. De aceea Gheorghe Lisița este de părerea că natura și locul în mare măsură influențează opera unui artist plastic.

Artistul Gheorghe Lisița s-a născut în anul 1982, este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În palmaresul său se numără expoziții personale și de grup, organizate atât în țară cât și peste hotare, în state ca Polonia, Suedia, Turcia sau România.

Lucrările sale se află în colecții private din Moldova, România, Federația Rusă, Ucraina, Franța, Italia, SUA, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit la Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Suedia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan.

Expoziția „Șatra” va fi deschisă publicului până pe data de 1 decembrie, iar intrarea este liberă.