/ Artă si manufactură view 1048

Este singura expoziţie la care pot participa membrii titulari şi stagiari ai Uniunii Artiștilor Plastici, precum şi alți artiști tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani.

La Centrul „Constantin Brâncuşi” din Chişinău a fost vernisată ieri expoziţia-concurs de artă contemporană „Noi: tineretul creator”. Aceasta întruneşte 120 lucrări de pictură grafică, tapiserie şi sculptură a 94 de tineri artişti plastici. Expoziţia va fi deschisă până la 26 februarie.

„La ediţia precedentă, expoziţia a cuprins 140 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie şi sculptură, realizate de 113 tineri artişti plastici. Precum vedeţi, s-a înregistrat o mică descreştere. Trebuie să analizăm ce se întâmpla cu tinerii artişti plastici de la noi, o bună parte dintre care trăiesc şi ei cu gândul de a pleca din ţară, în căutarea unor condiţii mai bune de creaţie şi de trai. Totuşi, ne bucură faptul că avem reprezentanţi, discipoli ai şcolii naţionale de pictură, de la diverse instituţii de învățământ cu profil artistic”, a povestit preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu.

Potrivit directorului Galeriei „C. Brâncuşi”, Mihai Mungiu, în cadrul expoziţiei predomină lucrările de artă decorativă, care se evidenţiază mai pronunţat în comparaţie cu celelalte genuri şi sunt realizate de către studenţi de la facultăţile de artă plastică.

Marele Premiu, în valoare de trei mii de lei, acordat de Ministerul Tineretului şi Sportului, a fost adjudecat de Daria Ceaglei, pentru lucrarea de tapiserie „Lumea mea”. Premiul I, acordat de Uniunea Artiştilor Plastici i-a revenit lui Dumitru Cerbu pentru lucrarea „Tradiţii estice”, premiul II – lui Alexei Vidraşco pentru lucrarea „Sămânţă de piatră”, şi premiul III – Xeniei Dermenji pentru lucrarea „În odaia roşie”.

moldpres.md