/ Artă si manufactură view 1469

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a fost vernisată o expoziție inedită organizată cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Proiectul a fost lansat de către membrii Comunității Șezătoarea Basarabiei, formată din mai multe femei, care de mai mulți ani recuperează tradiția autenticității și originalității costumului popular al românilor din Republica Moldova. Acesta vizează confecționarea a 100 de cămăși cu materiale noi după izvoare vechi: fotografii, desene, schițe, cămăși deteriorate, părți de pânză din cămăși, ce sunt valoroase pentru reconstituirea bogăției cămășii tradiționale din spațiul basarabean.

În această perioadă, circa 250 de doamne și domnișoare au învățat specificul croiului, tehnicilor de cusut, principiilor artistice de ornamentare a pieselor de port. Participanții la acțiunile proiectului sunt membrii Comunității Șezătoarea Basarabia, reprezentanți ai diferitelor comunități din Republica Moldova și România, care și-au asumat responsabilitatea de a recupera cămașa tradițională ca parte esențială a costumului popular autentic.

Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii februarie 2019.