/ Artă si manufactură view 1197

„Am ales ca materie primă argila pentru că are la dispoziție toate culorile și este ușor manevrabilă”, afirmă Nadejda Zabolotnîi.

La cei 32 de ani ai săi, ungheneanca Nadejda Zabolotnîi confecționează cu pasiune diferite tipuri de bijuterii și în special cercei din argilă. Meșterița a povestit că este o ocupație foarte interesantă, dar necesită multă muncă, răbdare și dorință de a crea lucruri originale.

A ales ca materie primă argila, pentru că, zice ea, are la dispoziție toate culorile și este ușor manevrabilă. „Am încercat și din stofă, și din mărgelușe, dar probabil nu este pentru mine. Eu am prins gustul „jocului” cu argila. Și aici îmi iese bine”, a remarcat Nadejda, Inițial alege culorile potrivite, după care argila se încălzește în palme, iar apoi începe modelarea. Când cerceii sunt gata, se pun la cuptor pentru 20 minute la o temperatură de 130 de grade. După răcire accesoriile sunt prelucrate cu un clei special.

Materia primă meșterița o comandă online. A trecut deja la confecționarea unor modele mai complexe pe care le realizează cu ajutorul unor instrumente speciale. „De obicei, modelez ceea ce îmi cere clientul. Cel mai des sunt solicitate motivele florale. O pereche de cercei costă aproximativ 50 de lei, în funcție de complexitatea lucrării”, a povestit Nadejda.

Anul trecut meșterița a participat cu lucrările sale la Târgul de Crăciun din Milano. A fost o experiență care a motivat-o și mai mult. Acolo a reușit să vândă peste 50 de perechi de cercei.

În prezent Nadejda se gândește să pună pe roate o afacere. „Vreau să-mi continui visul, să modelez orice fel de bijuterii. Nu am auzit cineva să mai confecționeze astfel de lucruri la Ungheni. Tind să-mi dezvolt afacerea. Sfatul meu pentru toate domnișoarele este să încerce acest tip de bijuterii, sunt foarte comode și frumoase”, a conchis Nadejda Zabolotnîi.

expresul.com